2 piepți de pui, 1 varză murată mijlocie, 1 lingură cu pastă de tomate, 1-2 roșii prospete sau din cutie, 2 pahare cu vin alb, 1 legătură de mărar, ulei, sare, piper, cimbru și rosmarin.
Friptura de pui
- Se taie piepții de pui în jumătățile lor naturale, apoi fiecare jumătate se taie de-a latul, în două felii. Rezultă, deci, 8 felii de friptură. Se bat foarte ușor cu ciocanul de șnițele.
- Se așează într-o tavă sau o cratiță, se toarnă deasupra 1 pahar cu vin amestecat cu 1 pahar cu apă și cu 3 linguri de ulei. Se presară piper măcinat fin, sare și rosmarin.
- Se dă la cuptorul bine încins în prealabil și se lasă cam 40 de minute după ce sosul a început să fiarbă.
- După ce se scoate din cuptor, tava sau cratița se acoperă imediat cu folie de aluminiu, respectiv cu capacul, pentru ca friptura să își păstreze frăgezimea.
Varza călită
- Cu cel puțin 1 oră înainte de a începe prepararea, se scurge bine varza, se gustă, iar dacă este sărată se pune într-un vas cu apă rece. După ce trece timpul de desărare, varza se scurge bine și se toacă mărunt.
- Se încinge bine cam un deget de ulei într-o cratiță (fără ca să scoată fum) și se pune varza să se rumenească, la foc iute, amestecând mereu. După vreo 10-15 minute, se toarnă puțină apă rece, se amestecă și se acoperă. Când începe să sfârâie, semn că apa s-a evaporat, se toarnă din nou puțină apă rece se amestecă și se acoperă iar. Operațiunea de călire se repetă de 4-5 ori.
- Se amestecă într-o cană mare 1 pahar cu vin, sare, piper măcinat (mare) proaspăt, cimbru, pasta de tomate și 1 pahar cu apă rece. Se taie roșiile cubulețe și se adaugă totul în cratița cu varză, amestecând bine. Se acoperă și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc potrivit.
- După 30-40 de minute se adaugă jumătate din mărarul tocat mărunt și se amestecă, se presară restul de mărar deasupra, se acoperă și se ia de pe foc.
sastii ca nu am pus niciodata pui la varza, o sa incerc!
ApreciazăApreciază
Încearcă, vei fi foarte mulțumită, te asigur !
ApreciazăApreciază
Eu nu folosesc vin in bucatarieCred ca e timpul sa incerc.Am facut si eu varza calita,dar fara vin ,cu friptura de curcan.Ma bucur cand aflu noi retete.Toate bune!
ApreciazăApreciază
Da, a sosit momentul. Vinul dă un parfum, o savoare plăcută mâncărurilor, fripturilor, e păcat să nu încerci măcar. La mai toate merge vinul alb, sec.
ApreciazăApreciază