CHEFAL LA CUPTOR ÎN HÂRTIE DE COPT

Considerăm câte un chefal pentru fiecare persoană de la masă.

Cantitățile sunt pentru o persoană/porție, este suficient să înmulțiți cu câte persoane sunt la masă.

1 chefal, ½ lămâie mare, 10 g unt, 1 linguriță ulei de măsline, 4 căței de usturoi, cimbru, sare, piper.

Peștele se curăță în interior și de solzi, se spală și se șterge bine. Dacă este mai lung decât tava, se taie capul și înotătoarea codală.

Se pregătește  hârtia: se taie un pătrat sau un dreptunghi de lungimea peștelui, se îndoaie la mijloc, apoi se rotunjesc colțurile, obținând o figură asemănătoare literei D.

Se pornește cuptorul și se lasă la temperatură ridicată pentru a fi bine încins când vom introduce tava cu pește.

Se curăță usturoiul de coji, 1 cățel se taie feliuțe, ceilalți 3 rămân întregi.

Se curăță lămâia de coajă, se taie felii, iar acestea se taie în jumătăți, eliminând sâmburii.

Se pregătesc untul, uleiul de măsline, sarea și piperul.

Se așază peștele la mijlocul foii pregătite. Se introduc în interior sare, piper, cei trei căței de usturoi întregi, cimbru, apoi câteva felii de lămâie și peste ele untul.

Pe deasupra peștelui se presară sare și piper, se pun feliuțele de usturoi, se picură o linguriță de ulei de măsline apoi se așază câteva felii de lămâie.

Se acoperă peștele cu jumătatea liberă a hârtiei de copt și se unesc marginile cât mai etanș, astfel ca aburii care se vor produce să rămână în pachet, gătind peștele.

Se așază pachetul/pachetele în tavă, care se introduce în cuptor. Se lasă 20 de minute la temperatură mare (200 grade C). Se scoate tava din cuptor și se practică o fereastră în hârtie de-a lungul pachetului, astfel încât să nu se scurgă sosul format, dar să se poată rumeni ușor peștele la suprafață.

Se reintroduce tava în cuptor pentru 5-10 minute, apoi se scoate. Se despachetează pe farfurie, pentru a nu pierde sosul din pachet.

Se servește cu cartofi natur sau mix de legume fiert în aburi, asezonate cu pătrunjel tocat fin, ulei de masline și suc de lămâie. Se recomandă alături un pahar de vin alb sec.

Acest mod de preparare se poate folosi și pentru doradă, cod, dar și pentru păstrăv și biban (de mare sau de apă dulce).

Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.